ההפסקה לא פחות חשובה – הכל על קפיטריות ומסעדות בחברות

מי לא מכיר את הצילום המפורסם, בו פועלי בניין יושבים לארוחת צהריים מאולתרת על קורה בגורד שחקים,
בין שמים לארץ? צילום זה בשחור לבן, ידוע בשם Lunch atop a Skyscraper ולמרות שהוא עצמו הפך ללהיט, "פינות אוכל" עברו מאז שינוי גדול.

קפיטריה

הקפיטריה או המסעדה בחברה הינה הרבה יותר מאזור אכילה.
מדובר באזורי מפגש עיסקיים לכל דבר והרבה רעיונות,
מיזמים ופגישות מוצלחות, נערכים היום במתחמים אלו.
יום העבודה בישראל הוא ארוך מאוד. בתחום ההי-טק אך לא רק בו, עובדים רבים מבלים חלק ניכר מזמנם במקום העבודה.

לעתים ניתן למצוא עובדים שעובדים שעות נוספות ולעיתים אף "מסביב לשעון" בזמן של פרוייקט גדול, תשקיף וכדומה.
כתוצאה מכך, הצורך בסביבה נוחה, נעימה ומפנקת להפסקת האוכל או לשתיית קפה מהיר, גדול מתמיד.
אלה כמה דברים שכדאי לדעת, על עיצוב ותכנון קפיטריות ומסעדות בחברות:

מטבח מבשל או מטבח מחמם?

אחת השאלות העיקריות שעל האדריכל לבדוק עם הלקוח היא האם מדובר במטבח בו גם
מבשלים את האוכל במקום או האם מדובר במטבח שבו רק מחממים אוכל – בין אם מדובר בקייטרינג חיצוני או אוכל שהעובדים מביאים מהבית.

יש לזכור שבשני המקרים יש חוקים ותקנות מחמירים, לדוגמה התקנות של המוסד לבטיחות וגהות (תקנות לבטיחות במטבחים).
תקציר של החוקים וההנחיות ניתן למצוא באתר אדריכלות ובניה בישראל – הנחיות לתכנון מסעדות.
בחברות תעשייה וגם בחברות הי-טק הנמצאות בבניין או במתחם משלהם, לרוב דואגים למטבח שבו הבישול נעשה במקום.
בחברות קטנות יותר, מדובר במטבח בו מחממים אוכל שמביאים מבחוץ.
בשני המקרים יש חשיבות רבה למציאת השטח המתאים למטבח ולשטחי העזר שלו, כגון מתקני אשפה, מנדפי אוויר ועוד.

עיצוב קפיטריה

מה רואים העובדים?

ראשית, "את האוכל אוכלים קודם כל בעיניים" ולכן מטבח או קפיטריה
צריכים להיות נעימים למראה ומושכים מבחינת תצוגת המזון, הניקיון ואזורי הישיבה.
כדאי להתחיל בניתוח אזורי הקפיטריה או המסעדה שיידרשו, לפי אופי השימוש בהם.

אם מדובר במסעדה, הרי שהפסקת האוכל תתחיל לרוב בעמידה, כאשר העובדים לוקחים אוכל באיסוף עצמי ומתיישבים לאכול בסמוך, באזור המיועד.
חשוב כמובן לתכנן את מקום הישיבה היעודי לאכילה.
בחללים הפונים אל נוף, כדאי למקם את שולחנות האכילה או דלפקי האכילה צופים לנוף בכך מאפשרים לעובדים ליהנות בזמן האכילה.

בחללים אחרים, כדאי שהחלל יהיה צבעוני וישדר אופי קליל, שיכול לבוא לידי ביטוי בכסאות צבעוניים
(בשונה מהכסאות המשרדיים), טפטים וכתובות על הקירות וכל מה שמשדר "מסעדה". בקפיטריות המיועדות לישיבות לא רשמיות קצרות יותר, כדאי לתכנן פינות ישיבה מסוגים שונים – ספות וכורסאות נמוכים וגם כסאות בר גבוהים.
כל אלו יתנו לעובדים הרגשה, כי הם למעשה שותים קפה או אוכלים בבר או במסעדה שאינם דווקא מקום העבודה.

קפיטריות ומסעדות – פתרון לכולם

בחברות הייטק, הקפיטריות הן לעיתים גם מקום עבודה שקט ונוח יותר ולעיתים גם מקום לדיונים וישיבות מאולתרות.
הדבר נפוץ במיוחד בסביבות ההייטק המודרניות, בהן עיצוב המתחמים והתרבות הארגונית מעודדים עבודה בכל רחבי המבנה, מכל מקום.

גם אמצעי המחשוב הזמינים כיום – אם זה לפטופ, סמארטפון או טאבלט, מאפשרים ומעודדים זאת.
לשם כך, יש לדאוג גם באזורים אלו לעמדות להטענת לפטופים וסמארטפונים.
ואם מדובר על פתרונות יצירתיים, הרי שניתן לתכנן את אזור המסעדה או הקפיטריה כאזור רב שימושי, לדוגמה לכנסים של החברה.

את הקפיטריה שבד"כ מחולקת לאזורים קטנים יותר, ניתן לחלק באמצעות מחיצות מתקפלות וכאשר יש התכנסות גדולה
של עובדים ניתן לפרק בקלות את המחיצות וכך לאפשר אולם כנסים רב משתתפים.
כך או כך, אזורי ההסעדה אינם רק מקום למאכל אלא הרבה יותר מכך.

עיצוב קפטיריות

מה נכלל במסגרת הריהוט?

ריהוט הוא לא רק שולחנות וכסאות סטנדרטיים. נכון, בחלק הארי של זמן ארוחת הצהריים יושבים על כסא סביב שולחן.
במקרים כאלה, יש לקחת בחשבון את גודל החלל המיועד.
יש לזכור, ששולחנות עגולים יתפסו מקום רב יותר אבל גם יספקו אפשרויות שיחה נעימות ויעילות יותר.

עם זאת, ריהוט סטנדרטי איננו בהכרח הפיתרון היחיד, בוודאי לא בקפיטריות; שם יש דווקא מקום לתכנון
יצירתי – כורסאות ישיבה נוחות יותר, שולחנות נמוכים, דלפקים צרים וקטנים יותר. הכול הולך.
דמיינו את העובדים נכנסים לסניף סטארבקס בניו – יורק.
מן הסתם תרצו שהעובדים שלכם ירגישו את אותה ההרגשה.

לתכנן עם הקיים

עיצוב חללי ההסעדה צריך לקחת בחשבון את התכנון והעיצוב שהחברה בחרה בהם בכל הנוגע למיתוג ותדמית.
גם פה יש מקום לשיתוף פעולה ואף העצמה של התדמית שההנהלה רוצה לשדר במשרדי החברה.
נכון שלא מתאים לשים על הקיר הדפסת ענק של היעדים לחודש הקרוב, אבל כן דרוש קו עיצובי לחלל זה,
בכדי שיהיה חלק בלתי נפרד ממשרדי החברה ויאפשר לעובדים מקום התכנסות לא פורמאלי.

שקט ופרטיות

מומלץ להפריד את אזור הישיבה מסביבתו. למרות שכיום "עובדים מכל מקום",
אזור האוכל עדיין אמור לקדם את האפשרות של אכילה בפרטיות ובשקט.
תיחום והפרדות באמצעות צמחייה, היא גישה פשוטה וגמישה, שמספקת אופי, אינטימיות וחום.

מאחורי הקלעים

כפי שציינו בתחילה, אזורי הכנת האוכל לא מתחילים ומסתיימים בשטח עצמו ויש לקחת אזורי שרות נוספים:

1. אחסון חומרי גלם (אחסון יבש, מקררים וכדומה).

2. משטחי עבודה וציוד להכנת האוכל.

3. אזור הכנה להגשה, כלים וכיורים.

4. גישה אחורית נפרדת, דרכה מכניסים סחורה ומוציאים את האשפה.

5. אזורי שטיפת ידיים לעובדים, לפני ואחרי הארוחה.

6. אזור לפינוי כלים.

תכנון מסעדות וקפיטריות בחברה הוא תכנון מורכב ויש לקחת בחשבון, הן את הפן העיצובי והן את הפן הרגולטורי.
שילוב של כל הצרכים יחד עם עמידה בתקנות, יאפשר מטבחים וקפיטריות אשר העובדים ישמחו להתגאות בהם.

רחוב שטריקר 4
תל אביב-יפו 62006
ישראל

> טלפון: 972-3-6054448 
> פקס: 972-3-6048006 
> דוא"ל: office@grynhaus.co.il 

דילוג לתוכן