עולם התכנון ועיצוב הפנים של משרדים נמצא בתנופה מתמדת, ובשנים האחרונות הפך להיות אחד מהתחומים המרכזיים בעולם האדריכלות ועיצוב הפנים המודרני. אם בעבר עיקר ההתמקדות הייתה בעיצוב פנים מודרני של משרדים וגופים ציבוריים ומוסדיים, בשנים האחרונות נכנסו מגמות עיצוב חדשניות שמתבטאות בעיצוב פנים מודרני של משרדי היי טק וחברות פרטיות.
כל פרויקט של עיצוב פנים כולל תהליך תכנון ארוך ומוקפד, במהלכו בוחנים מעצבי הפנים והאדריכלים את ההיבטים הפרקטיים השונים במקביל לצרכים ולדרישות של אנשי המשרד. לתהליך התכנון ביחד עם האובייקטים העיצוביים בהם נעשה שימוש משפיעים בסופו של דבר על האווירה הכללית של המשרד, על היבטים פרקטיים (נוחיות העבודה במשרד למשל), וגם על מידת הפרודוקטיביות והתחושות שהמשרד משדר כלפי חוץ.
טיפים ודגשים לעיצוב פנים מודרני
ראשית, חשוב להדגיש כי הגישה של עיצוב פנים מודרני אינה קשורה בהכרח לעיצוב פנים עכשווי. בניגוד לסגנון העכשווי, הוא הסגנון שבא לידי ביטוי בתקופת הזמן הנוכחית, עיצוב המשרדים המודרני החל כבר בעשורים מוקדמים יותר, כאשר את הסגנון הייחודי לו (שמשתכלל כל הזמן) ניתן לראות בימינו בעיקר במשרדי הייטק, ביו טק, משרדי עריכת דין או חברות פרטיות אחרות.
עיצוב הפנים המודרני מתבטא בדרך כלל בתכנון משרדים עם קוים ישרים ונקיים, חללים פתוחים, רהיטים ואלמנטים של חוסר סימטריה אשר יוצרים תחושת זרימה שמושכת את העין ועוד אלמנטים נוספים.
בסופו של דבר, מדובר בעולם ומלואו – לפניכם מספר דגשים וטיפים שיעזרו לכם לגשת לפרויקט עיצוב הפנים הבא:
- חלוקה נכונה של חלל העבודה: על מנת לבצע תכנון נכון של חללי העבודה, חשוב להבין את התרבות הארגונית של מקום העבודה, ואת הצרכים העיקריים של עובדי המקום.
חללי העבודה מהווים למעשה את ליבת המשרד, והם גם האיזור האישי של כל אחד מהעובדים. לכן גם, חלל העבודה צריך להיות פרקטי ונוח, ולשדר אווירה נינוחה לעובד.
בדרך כלל, במשרדי היי טק הקו המנחה יהיה עיצוב חללים בסגנון open space. אחת המטרות של החללים המשותפים היא בתהליך ההפריה ההדדי שחשוב מאוד בחברות עתירות ידע.
במשרדים אחרים (משרדי עריכת דין למשל), תהליך עיצוב הפנים יתמקד בהפיכת החללים לאישיים יותר, על ידי יצירת מחיצות עבודה או אובייקטים אחרים שיהפכו את האווירה לאינטימית יותר.
- בחירת התאורה: עיצוב פנים מודרני מקדיש תשומת לב יתרה להיבטים של תאורה, בדגש על שילובה של התאורה הטבעית ביחד עם התאורה המלאכותית.
מיקום החלונות, כמות העובדים במשרד, גובה התקרה, צבעי הקירות במשרד, ועוד פרמטרים נוספים צריכים להילקח בחשבון בעת בחירת פריטי התאורה.
במשרדים בהם לכל עובד נישת עבודה קומפקטית משלו, ישנה חשיבות גדולה לבחירת התאורה האישית עבור כל עובד. בין אם מדובר בתאורה מובנית שמפוזרת על פני חלל העבודה כולו, או בתאורה אישית לכל עובד, הבחירה צריכה להיעשות בצורה פרקטית שמתחשבת בנוחות האישית של כל עובד.
- שילוב בין אלמנטים שונים: בעיצוב פנים מודרני קיים דגש מרכזי על השילוב בין אלמנטים עיצוביים טבעיים ולא טבעיים. דוגמאות לכך ניתן למצוא במשרדים שמשלבים בין ריהוט מודרני עשוי זכוכית ומתכת, קירות חשופים מלבנים או בטון, לבין רהיטי עץ, חומרים ממוחזרים וכן הלאה.
אלמנטים טבעיים ניתן למצוא גם בפינות הקפה או במרפסות (אם קיימות) של משרדים רבים: אדניות עם עציצים וצמחי תבלין למשל. אלו עוזרים לייצר אווירה נינוחה – היבט קריטי במשרדים שאופי העבודה בהם עשוי להיות תובעני לא פעם.
- חשיבה מחוץ לקופסה: כבר לא מדובר בקלישאה. עיצוב פנים מודרני נמצא בחזית הבמה, והוא משתכלל כל הזמן. לכן, שימוש בגרפיטי על גבי קירות המשרד החיצוניים, בחירת מיצגים אמנותיים בחללי המשרד, וגם הטמעה של מותגים או אלמנטים שיווקיים שקשורים לחברה, כבר לא נחשבים למילה גסה – כל אלו מוטמעים מדי יום במשרדים מודרניים רבים.
עיצוב פנים מודרני של משרדי הייטק – במה תהליך העיצוב שונה?
עיצוב של משרדי היי טק מהווה נישה מרכזית בתוך עולם עיצוב משרדי הפנים המודרני. תחום ההיי טק מהווה נתח שוק מרכזי בשנים האחרונות, ולמגמות העיצוביות במשרדים אלו קיימת השפעה מכרעת על מידת ההצלחה של המשרד, על האווירה ששוררת בו, הפרודוקטיביות של העובדים, וגם על האופן בו נתפס המשרד כלפי חוץ.
תהליך עיצוב הפנים של משרדי הייטק או של חברות ביו טק מתמקד בין היתר ביצירת חללי עבודה מותאמים אישית שמשלבים בין פונקציונאליות, יצירתיות ואלמנטים יוקרתיים.
הפונקציונאליות משחקת תפקיד מרכזי בתהליך העיצובי, שכן רווחת העובדים היא חלק מרכזי מאוד. כך למשל, יושם דגש רב על בחירת רהיטים נוחים (היבטים של ארגונומיה) ועל ויצירת אווירה מפרה ונעימה בתוך חללי העבודה וגם בפינות הקפה או במרפסות של המשרד.
בעניין העיצוב החדשני והיוקרתי, בדרך כלל משרדי הייטק ישלבו בתוכם אלמנטים מודרניים – קירות זכוכית, דלתות הזזה מעוצבות, חללי עבודה מקושטים, חללים קונספטואליים, מנגוני קירוי אוטומטיים ועוד. כל זאת תוך שמירה על צרכי העבודה השוטפת.
עורכת דין ועורכת לשון. עבדה שנים רבות במגזר העיסקי ומתמחה בכתיבה משפטית ועסקית וכן בעריכה לשונית. מנהלת פיתוח עיסקי במשרד גרינהאוז אדריכלים ואחראית על ניהול פרוגרמות ללקוחות עיסקיים – למידה על הארגון וצרכיו, מיפוי צרכים עתידיים והכנת דוח פרוגרמה מקיף הכולל המלצה לניתוח שטחים קיימים ועתידיים.