במהלך השנים, יותר ויותר בעלי משרדים בתחומים שונים בוחרים לתכנן ולעצב את משרדיהם בהתאם לעקרונות של בנייה מתקדמת וירוקה – הן מתוך סיבות אידיאולוגיות – כדי לשמור על סביבה נקייה עם מינימום פסולת, והן מתוך ההבנה שעקרונות הבנייה הירוקה יכולים לספק להם סביבת עבודה הרבה יותר איכותית ואטרקטיבית לעובדים וחסכונית לחברה.
באופן טבעי, על מנת לעמוד בעקרונות של בנייה ירוקה, מוטב להיעזר בשירותיו של משרד אדריכלים שמתמחה בכך ועוסק באדריכלות ירוקה, שמעסיק אדריכלים ומעצבים שידעו לתת ביטוי לצרכים המקצועיים של כל לקוח ולחבר אותם לעקרונות הבנייה הירוקה, באופן כזה שיוכלו להנות מהם עם גמר הפרויקט.
מה זה בנייה ירוקה (בנייה מתקדמת)?
בנייה הירוקה מוגדרת על פי עקרונות אותם יש ליישם. משרד אדריכלים אשר עושה שימוש בבנייה ירוקה, חייב לעבוד על פי התקנים הקבועים בתקן הישראלי (בת"י) תקן בנייה ירוקה 5281, אשר מפנה ודורש דרישות מחייבות, ביניהן דירוג אנרגטי – בת"י 5282, ובידוד תרמי – בת"י 1045 (תקני בנייה ירוקה בישראל | המשרד להגנת הסביבה).
תקנים אלו הושקו בשנת 2005 (עבור מגורים ומשרדים בבנייה חדשה בלבד). בחודש יוני 2020, פורסמו תיקונים ותוספת לחלק 3.4 בתקן לעבודות פנים בבנייני משרדים ובבנייני מסחר ומטרתו להגדיר תקנות בנייה ירוקה עבור משרדים ומבנים אחרים, בין אם מדובר במשרדים בקומות קרקע, בקומת הגג ועוד.. תקן זה כולל, בין היתר, עקרונות של בנייה ירוקה לעידוד חסכון בצריכת מים, חשמל, מחזור פסולת, כל הקשור לנושא של חדשנות, בריאות והיבטים נוספים.
חשוב לציין שמלבד תקן זה, קיימים תקנים נוספים שמגדירים עקרונות בנייה ירוקה באופן יותר ספציפי, כמו למשל תקן אוויר או תקן אנרגטי המסייעים להגנת הסביבה.
מהי חשיבותה של בנייה ירוקה?
כל יועץ בנייה ירוקה ידע להסביר לכם בדיוק, כיצד עקרונות הבנייה הירוקה יכולים לייעל משמעותית את תפקודם וחייהם של בני אדם באופן כללי ומדוע היא נחשבת לבנייה חכמה ומתקדמת.
תכנון ועיצוב משרדים לפי עקרונות בנייה מתקדמת זו, יכול גם לחסוך אנרגיה וכסף ולשמור על הסביבה כך שתהיה עם מינימום השפעות מזיקות, אך גם ובמיוחד לשפר את רווחתם של העובדים כך שיהיו מרוצים, בריאים, יעילים ושבעי רצון מעבודתם ומסביבתם. כדי להמחיש עובדה זו, ריכזנו מספר דוגמאות עם נתונים שאולי יפתיעו אתכם:
- מחקרים גילו כי סביבת עבודה ירוקה ואקולוגית (Eco-friendly workspace) אשר נבנתה בבנייה אקולוגית, הביאה לצמצום מחלות בקרב העובדים. לעובדה זו יש משמעות הן לבריאות העובדים והן למעסיק ולחברה מבחינה כלכלית.
- תכנון ועיצוב משרדים ירוקים משפר את תפקודם של העובדים, שכן אנשים מרגישים ועובדים טוב יותר במשרדים בהם יש אור טבעי, אוויר נקי, טמפרטורה נעימה, נוף יפה ועיצוב נעים ומיוחד.
- סביבת עבודה ירוקה משפרת את מצב הרוח, היעילות ואת המוטיבציה של העובד. מחקר לדוגמה העלה, כי יעילות העובדים במוקדי שירות לקוחות בעלי גישה לטבע או לנוף, עלתה ב- 12%מאשר כשלא היתה להם גישה כזו.
כיצד מעצבים משרד על פי עקרונות בנייה ירוקה?
השלב הראשון
בראשיתו של כל פרויקט המתוכנן לבנייה ירוקה, הוא אפיון צרכי המשרד בהתאם לכמות העובדים, סוג ואופי העבודה שהם מבצעים, המשאבים והתקציב שעומד לרשות בעלי המקום. כמשרד אדריכלים המתכנן ומעצב משרדים על פי עקרונות בנייה ואדריכלות ירוקה, נאפיין תחילה את צרכי הלקוח, ביניהם:
- רצונותיו ויכולותיו של הלקוח – התקציב, תנאי השטח, מיקום המשרדים, האם הנמצאים בעיר, בכפר, באזור תעשייה, האם הם בקומות הקרקע – או בגגות של הבניינים, לוח הזמנים הניתן לפרויקט וכו'.
- חזון החברה – כל פרויקט מתכתב עם חזון החברה ושם אותו בפרונט, הן מבחינה תיאורטית והן מבחינה מעשית. לאחר מכן יש לבחון כיצד ניתן לשלב את העקרונות השונים, כך שיתאימו לסגנון העבודה במקום.
- תועלת – שימוש בעקרונות הבנייה הירוקה, בין אם מדובר בשימוש בחומרים ממוחזרים או עיצוב לניצול משאבים טבעיים, חייבים להביא תועלת לעובדי המשרד, לשרת את תהליך העבודה שלהם ולשמור על איכות חייהם.
בשלב השני
נבחן את גודל ואופי החלל: מה ניתן לעשות בו, האם ניתן לחממם או לקרר אותו באמצעים טבעיים, כיצד אפשר להשתמש בו בצורה נכונה באופן שישרת את דיירי המקום וכן ננצל באופן אופטימאלי את השטח, בהתאם לעקרונות הרלוונטיים.
בשלב הבא
יש לבחון כיצד אפשר להשתמש בחומרים ואמצעים שיבטאו את העקרונות המגולמים בבנייה הירוקה. חומרים אלו יכולים להיות ממוחזרים, חומרים שיכולים לחסוך בצריכת חשמל, אנרגיה ומים, וכן חומרים ואמצעים שיכולים לשמש את המקום בשביל לייצר אוויר נעים, במקום מבלי להשתמש במערכות מיזוג אוויר יקרות שצורכות אנרגיה בכמות גבוהה.
מה כולל בתוכו תכנון ועיצוב משרדים ירוקים?
המודעות לבנייה ירוקה בישראל לא תמיד נלקחת בחשבון, שכן היא עשויה להגדיל את עלויות הבנייה או השיפוץ בטווח הקצר. יחד עם זאת, כאשר אנו, כמשרד אדריכלים המשתמש בעקרונות בנייה ירוקה, ניצבים בפני משימת תכנון ועיצוב משרדים ירוקים, אנו משתדלים ליישם כמה שיותר עקרונות של סגנון בניה זה, בהתאם לתנאי האינדיבידואליים של כל לקוח וכל פרויקט:
אנרגיה
תכנון ועיצוב משרדים ירוקים חותר להוריד את צריכת האנרגיה, על ידי שימוש במערכת הפעלת חימום או קירור נפרדת לכל חדר. הפעולות הנדרשות לחימום החדר יהיו, מטבע הדברים, שונות מהפעולות הנעשות לקירור.
אור
התאורה היא ההוצאה הגדולה ביותר במשרד ולכן, שימוש בקירות זכוכית או מחיצות שקופות בחללי Open Space למשל במקום קירות בטון, מונע את חסימת האור במשרד ויכול לצמצם את צריכת החשמל לתאורה. תאורה טבעית יכולה להגדיל את תפוקת העובדים (כך לפי המועצה העולמית לבנייה ירוקה, שמצאה שהתפוקה של עובדים שעבדו בתאורה טבעית גדלה ב15%).
גופי תאורה
שימוש בגופי תאורה חסכוניים מאפשר שימוש לזמן ארוך יותר. כמו כן, שילוב של מערכות תאורה המופעלות על-ידי חיישנים יכול לחסוך לא מעט אנרגיה וכסף, כך לדוגמא בתכנון ועיצוב משרדים קטנים שאינם ממוקמים בבנייני משרדים, אפשר למשל לשלב סקיי-לייט בתקרה ומערכות סולאריות על הגג.
אוויר
רוב האנשים לא יודעים, אבל זיהום האוויר הפנימי במשרדים (עובש במערכת המיזוג, עופרת מצבע הקירות, חלקיקי אבק וחוסר יכולת לאוורר) יכול להיות גדול עד פי חמישה מזיהום האוויר ברחוב, והוא אחד מחמשת גורמי הסיכון החמורים ביותר לבריאות הציבור. צמחייה אשר קולטת וסופחת רעלים, למשל, יכולה להפחית את זיהום האוויר ולתרום לבריאותם של השוהים במשרד.
מים
שיטה מעולה לחסכון במים, היא שימוש בברזים עם חיישנים ומנגנוני הדחה חסכוניים בשירותים.
ריהוט
אם הפרויקט המבוקש הוא שיפוץ, בדקו האם ניתן להשתמש בחלק מהריהוט הישן הקיים במשרד. ריהוט העשוי מחומרים ממוחזרים, חומרים מחודשים או חומרים מתכלים, הוא ריהוט ידידותי יותר לסביבה, שגם יאריך שנים. בהתאם להעדפת הלקוח, כדאי לזכור שתוצרת מקומית לא תחייב הובלה ועליו לבחור אם לדבוק גם בעיקרון הזה.
מחזור
בתהליך תכנון ועיצוב משרדים ירוקים, כדאי ליצור אזורי מחזור והפרדה משותפים.
גידול עצמי
במשרדים בעלי גישה לגגות הבניינים בהם הם נמצאים, ניתן לגדל צמחי מאכל ועשבי תיבול למיניהם, מה שיכול להפחית משמעותית את עלויות צריכת המזון בטווח הארוך וכן לדאוג למזון בריא וטבעי יותר.
תקציב
כמו בכל פרויקט, התקציב משחק תפקיד חשוב במכלול השיקולים. עם השנים, נושא הקיימות הלך ותפס תאוצה בתכנון בניינים ומשרדים, מה שגרם לעלות הבנייה הירוקה להיות נמוכה יותר מבעבר. כמו כן, קיימת לעתים האופציה לא ליישם את כל כללי הבניה הירוקה, אלא רק את חלקם.
כל זה תלוי, כמובן, ברצון ובתקציב הלקוח. לדוגמא, חברת היי טק ששוכרת ממשרדים בעלי גג, או פינות ישיבה בעלות אור טבעי, יכולה להשתמש בגג, או באותן פינות, גם לגידול צמחים אורגניים לשימוש העובדים. כך החברה גם משפרת את תפקודם של עובדיה וגם צוברת נקודות לקראת קבלת תו ירוק.
לסיכום
בנייה ירוקה היא בנייה חכמה, המהווה השקעה לטווח ארוך, כאשר ההשפעות שלה ניכרות במספר מישורים: מעבר לדאגה לרווחתם של העובדים – שיוכלו להתנהל בצורה נוחה ופשוטה במוטיבציה גבוהה, יש כאן פוטנציאל חסכון אדיר – הן חסכון באנרגיה והן בפן הכלכלי.
המחקרים הנערכים בתחום מפרטים יותר ויותר יתרונות של בנייה ירוקה ומכמתים את החסכון במשאבים ואת עליית הפרודוקטיביות בעשרות אחוזים. כל זאת מגביר את המודעות לבנייה ירוקה ואת הבנת החשיבות של עקרונותיה וזו הסיבה שאנו בגרינהאוז אדריכלים משתמשים בעקרונות האדריכלות הירוקה בפרויקטים השונים של לקוחותינו.
עורכת דין ועורכת לשון. עבדה שנים רבות במגזר העיסקי ומתמחה בכתיבה משפטית ועסקית וכן בעריכה לשונית. מנהלת פיתוח עיסקי במשרד גרינהאוז אדריכלים ואחראית על ניהול פרוגרמות ללקוחות עיסקיים – למידה על הארגון וצרכיו, מיפוי צרכים עתידיים והכנת דוח פרוגרמה מקיף הכולל המלצה לניתוח שטחים קיימים ועתידיים.